Vitamine E

17 december 2020

Vitamine E werkt als antioxidant en zorgt voor bescherming en is tevens van belang voor het regelen van de stofwisseling in lichaamscellen.

Wat is vitamine E?

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine. Het speelt een rol bij de stofwisseling van lichaamscellen en is daarnaast werkzaam als antioxidant in je lichaam.

Je lichaam heeft vitamine E nodig voor:

  • de stofwisseling in lichaamscellen
  • als antioxidant voor de bescherming van cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel.

Vitamine E voeding

Vitamine E komt met name voor in zonnebloemolie, graanproducten, brood, noten, zaden, groenten en fruit. Het wordt tevens kunstmatig toegevoegd aan halvarine en margarine.

Verschillende vormen vitamine E

Vitamine E komt van nature in voeding voor onder de verzamelnaam tocoferolen. Hieronder vallen verschillende stoffen zoals alfa-, bèta, gamma- of delta-tocoferol. Alfatocoferol is de belangrijkste vorm van vitamine E. Deze vorm wordt het beste opgenomen in je lichaam.

Vitamine E wordt uitgedrukt in alfa-tocoferol equivalenten (αTE). 1 TE komt overeen met 1 milligram alfa-tocoferol of 2,5 mg bèta-tocoferol of 10 mg gamma-tocoferol of 100 mg delta-tocoferol.

Vitamine E Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad adviseert een adequate inname van vitamine E per leeftijdsfase per dag. Dit is anders dan de aanbevolen dagelijkse inname (ADI) bij de meeste vitamines en mineralen. Dat komt omdat de onderbouwing voor de hoeveelheid vitamine E dat je per dag moet binnenkrijgen nog zwak is. Er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om een aanbevolen dagelijkse inname vast te stellen. De adequate hoeveelheid vitamine E per leeftijdsfase, per dag:

Leeftijds-categorie Mannen Vrouwen
Baby 6-11 mnd 3 milligram 3 milligram
Kind 1-2 jaar 4 milligram 4 milligram
Kind 2-5 jaar 5 milligram 5 milligram
Kind 6-9 jaar 6 milligram 6 milligram
Kind 9-13 jaar 8 milligram 7 milligram
Kind 14-17 jaar 10 milligram 8 milligram
Volwassenen 18 jaar en ouder 13 milligram 11 milligram
Zwangeren 10 milligram
Vrouwen die borstvoeding geven 11 milligram

Bron: Gezondheidsraad

Omdat teveel vitamine E bij mensen met een vitamine K-tekort en mensen die behandeld worden met bloedverdunners de bloedstolling remt is een veilige bovengrens vitamine E vastgesteld. Voor volwassenen is 300 milligram per dag de veilige bovengrens vitamine E.

Voor kinderen is de veilige bovengrens per dag als volgt:

Leeftijds-categorie Kinderen
Kind 1-3 jaar 100 milligram
Kind 4-6 jaar 120 milligram
Kind 7-10 jaar 160 milligram
Kind 11-14 jaar 220 milligram
Kind 15-17 jaar 260 milligram
Kind >17 jaar 300 milligram

Het advies vitamine E Gezondheidsraad is op te volgen door gezond en gevarieerd eten. Dan eet je voldoende voedingsmiddelen met vitamine E

Vitamine E tekort

Een tekort vitamine E komt in Nederland zelden voor. Alleen bij zeer ernstige stoornissen in de opname van voedingsstoffen kan een tekort vitamine E ontstaan. Symptomen vitamine E tekort zijn bloedarmoede, neurologische symptomen en spierzwakte.

Vitamine E overschrijding

Symptomen vitamine E overschrijding zijn bij mensen met een vitamine K-tekort en mensen die behandeld worden met bloedverdunners een remming van de bloedstolling.

Een vitamine E overschrijding komt alleen voor als je langere tijd hooggedoseerde supplementen gebruikt. Door voeding kan een vitamine E overschrijding niet ontstaan.

Vitamine E en zwanger

Tijdens de zwangerschap en is het advies vitamine E Gezondheidsraad iets verlaagt naar 10 milligram per dag. Vrouwen die borstvoeding geven wordt wel 11 milligram per dag geadviseerd.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!