Vitamine B1

27 mei 2020

Vitamine B1 is nodig voor de verbranding van koolhydraten en speelt een belangrijke rol in het zenuwstelsel en voor het functioneren van het hart. Lees in dit artikel informatie over vitamine B1.

Wat is vitamine B1?

Vitamine B1, oftewel Thiamine, is een wateroplosbare vitamine. Het is een vitamine behorend bij de vitamine B-groep. Dat er een vitamine B-groep bestaat, komt omdat men vroeger dacht dat er één vitamine B bestond, later bleek dit te gaan om meerdere afzonderlijke vitamines en is een vitamine B-groep ontwikkeld.

Vitamine B1 is nodig voor de verbranding van koolhydraten. Hierdoor krijg je energie. Daarom is Thiamine onmisbaar voor de energievoorziening van je lichaam. Daarnaast draagt vitamine B1 bij aan het goed functioneren van de hartspier en heeft het een belangrijke rol in het zenuwstelsel.

Vitamine B1 (Thiamine) komt voornamelijk voor in graanproducten en vlees (vooral varkensvlees). Daarnaast hebben tal van andere producten een laag gehalte vitamine B1 zoals groenten, aardappelen, melk en melkproducten.

Vitamine B1 Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad adviseert een aanbevolen dagelijkse inname (ADI) van vitamine B1 per leeftijdsfase per dag:

Leeftijds-categorie Mannen Vrouwen
Baby 0,2 milligram 0,2 milligram
Kind 1-3 jaar 0,3 milligram 0,3 milligram
Kind 4-8 jaar 0,5 milligram 0,5 milligram
Kind 9-13 jaar 0,8 milligram 0,8 milligram
Kind 14-17 jaar 1,1 milligram 1,1 milligram
Volwassenen 18 jaar en ouder 0,9-1,2 milligram' 0,7-0,8 milligram'
Zwangeren 1,4 milligram
Vrouwen die borstvoeding geven 1,7 milligram

' Afhankelijk van de energiebehoefte per dag.
Bron: Gezondheidsraad

Omdat er geen negatieve gezondheidseffecten bekend zijn van Thiamine, heeft de Gezondheidsraad geen veilige bovengrens vitamine B1 vastgesteld.

Het advies vitamine B1 Gezondheidsraad is op te volgen door gezond en gevarieerd te eten. Dan eet je voldoende voedingsmiddelen met vitamine B1.

Vitamine B1 tekort

Symptomen vitamine B1 tekort zijn psychische afwijkingen als depressie, concentratieproblemen en geheugenverlies. Ook gevoelloosheid in benen, spierverlammingen (Beriberi) en hartklachten kunnen het gevolg zijn van vitamine B1 tekort.

Thiamine tekort komt vooral voor bij specifieke risicogroepen zoals alcoholisten en drugsverslaafden. Ook komt het voor bij ziektes aan het maagdarmkanaal. Een chronisch tekort vitamine B1 kan leiden tot het Wernicke Korsakoff syndroom.

Vitamine B1 overschrijding

Vitamine B1 overschrijding leidt niet tot negatieve gezondheidseffecten. Een overschot aan vitamine B1 in je lichaam plas je gewoon weer uit.

Vitamine B1 en zwanger

Tijdens de zwangerschap en is het advies vitamine B1 Gezondheidsraad verhoogt naar 1,4 milligram per dag. Vrouwen die borstvoeding geven, wordt geadviseerd in die periode 1,7 milligram Thiamine per dag binnen te krijgen.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn e-book Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!