Vitamine C

12 november 2020

Vitamine C speelt een belangrijke rol bij het behoud van een goede weerstand. Daarnaast zorgt vitamine C voor de bescherming van lichaamscellen tegen schade, is het nodig voor de aanmaak van bindweefsel en de opname van ijzer.

Wat is vitamine C?

Vitamine C, oftewel Ascorbinezuur, is een wateroplosbare vitamine. Het is tevens de meest bekende vitaminesoort.

Je lichaam heeft vitamine C nodig voor:

  • het behoud van een goede weerstand
  • de bescherming van lichaamscellen tegen schade
  • de aanmaak van bindweefsel
  • de opname van ijzer in je lichaam
  • een goed functionerend zenuwstelsel
  • een goede energievoorziening

Vitamine C komt met name voor in fruit en groenten, zoals in diverse koolsoorten, paprika, citrusvruchten, bessen, aardbeien en kiwi's. In mindere mate is vitamine C ook aanwezig in aardappelen.

Verschillende benamingen Ascorbinezuur

De chemische naam van vitamine C is Ascorbinezuur. Dit is de natuurlijke vorm van vitamine C afkomstig uit eten en drinken, met name fruit en groenten. Vitamine C staat ook bekend onder de naam Natriumascorbaat oftewel E300 of E301. Vitamine C wordt dan namelijk als E-nummer toegevoegd aan voedingsmiddelen om de houdbaarheid te verbeteren.

Vitamine C Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad adviseert een aanbevolen dagelijkse inname (ADI) van vitamine C per leeftijdsfase per dag:

Leeftijds-categorie Mannen Vrouwen
Baby (6-11 mnd) 20 milligram 20 milligram
Kind 1-2 jaar 25 milligram 25 milligram
Kind 2-5 jaar 30 milligram 30 milligram
Kind 6-9 jaar 40 milligram 40 milligram
Kind 9-13 jaar 50 milligram 50 milligram
Kind 14-18 jaar 75 milligram 75 milligram
Volwassenen 18 jaar en ouder 75 milligram 75 milligram
Zwangeren 85 milligram
Vrouwen die borstvoeding geven 100 milligram

Bron: Gezondheidsraad

Omdat teveel vitamine C enkel kan leiden tot darmklachten en diarree en er verder geen negatieve gezondheidseffecten bekend zijn van teveel Ascorbinezuur, heeft de Gezondheidsraad geen veilige bovengrens vitamine C vastgesteld.

Het advies vitamine C Gezondheidsraad is op te volgen door gezond en gevarieerd te eten. Dan eet je voldoende voedingsmiddelen met vitamine C.

Bij een langdurig ernstig tekort kan verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing en uiteindelijk scheurbuik ontstaan. De verschijnselen zijn tandvleesbloedingen, onderhuidse en inwendige bloedingen.

Vitamine C tekort

Gezondheidsproblemen vitamine C tekort zijn verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing en bij een langdurig tekort kan scheurbuik ontstaan. Symptomen vitamine C tekort zin tandvleesbloedingen, onderhuidse bloedingen of inwendige bloedingen.

Vitamine C overschrijding

Ondanks dat je het teveel aan vitamine C uitscheidt met de urine, kan vitamine C overschrijding leiden tot darmklachten of diarree. Dit heeft verder geen nadelige gevolgen voor je lichaam.

Vitamine C en zwanger

Tijdens de zwangerschap en is het advies vitamine C Gezondheidsraad verhoogd. Vrouwen die zwanger zijn, wordt geadviseerd 85 milligram binnen te krijgen. Vrouwen die borstvoeding geven, kunnen in deze periode het beste dagelijks 100 milligram binnenkrijgen.

Vitamine C in fruit en groenten behouden

Vitamine C is een wateroplosbare vitamine. Groenten met vitamine C kun je daarom beter niet te lang koken. Kook de groenten in weinig water. Snij de groenten daarnaast niet in te kleine stukjes.

Vitamine C is gevoelig voor verhitting en zonlicht. Stel daarom voedingsmiddelen met vitamine C niet bloot aan de lucht zodra zij zijn gesneden, gepureerd of uitgeperst.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!.

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!