Vitamine K

7 januari 2021

Vitamine K draagt bij aan een goede bloedstolling en is nodig voor de aanmaak van botten. Lees in dit artikel over vitamine K.

Wat is vitamine K?

Vitamine K, oftewel fylochinon, is een vetoplosbare vitamine. Het speelt een rol bij de bloedstolling en de aanmaak van botten. Voor baby's is extra vitamine K nodig om inwendige bloedingen te voorkomen.

Vitamine K (Fylochinon) komt met name voor in groene bladgroenten. Ook andere groenten bevatten vitamine K. Daarnaast komt her voor in fruit, vlees, eieren, granen en melk(producten).

Verschillende vormen vitamine K

Vitamine K bestaat uit vitamine K1 (Fylochinon en vitamine K2 (Menachinon). Vitamine K1, oftewel Fylochinon, komt voor in eten en drinken en is opgenomen in vitamine K-supplementen. Vitamine K2 daarentegen komt voor in je lichaam doordat de dikke darm de stof Menachinon aanmaakt. Vitamine K1 en vitamine K2 hebben dezelfde werking.

Vitamine K Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad adviseert een adequate inname van vitamine K. Dit is anders dan de aanbevolen dagelijkse inname (ADI) bij de meeste vitamines en mineralen. Dat komt omdat de onderbouwing voor de hoeveelheid vitamine K dat je per dag moet binnenkrijgen nog zwak is. Er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om een aanbevolen dagelijkse inname vast te stellen. Bovendien is de adequate inname van vitamine K momenteel alleen vastgesteld voor baby's in de eerste 12 weken van hun leven en voor volwassenen. De adequate hoeveelheid vitamine K per dag:

Leeftijds-categorie Mannen Vrouwen
Baby 1-12 wk borstvoeding 150 microgram 150 microgram
Baby's 1-12 wk kunstmatige zuigelingenvoeding 100 microgram 100 microgram
Volwassenen 18 jaar en ouder 70 microgram 70 microgram
Zwangeren 70 microgram
Vrouwen die borstvoeding geven 70 microgram

Bron: Gezondheidsraad

Omdat er geen negatieve gezondheidseffecten bekend zijn van Fylochinon, heeft de Gezondheidsraad geen veilige bovengrens vitamine K vastgesteld.

Het advies vitamine K Gezondheidsraad is op te volgen door gezond en gevarieerd eten. Dan eet je voldoende voedingsmiddelen met vitamine K.

Vitamine K tekort

Symptomen vitamine K tekort voor jonge baby's zijn ernstige bloedingen. Voor volwassenen leidt een vitamine K tekort tot een vertraagde bloedstolling. Dit komt met name voor bij volwassenen die antibiotica gebruiken.

Pasgeboren baby's kunnen een vitamine K tekort hebben doordat ze tijdens de zwangerschap te weinig vitamine K binnenkrijgen. Dat komt doordat:

  • vitamine K niet via de placenta bij de baby kan komen met als gevolg dat de baby geen voorraad kan aanmaken.
  • jonge baby's hebben te weinig darmbacteriën om voldoende vitamine K aan te maken.

Pasgeboren baby's hebben daardoor kans op ernstige bloedingen. Zij krijgen altijd druppeltjes vitamine K na de geboorte waarmee een tekort wordt opgeheven.

Vitamine K overschrijding

Symptomen vitamine K overschrijding doen zich alleen voor bij mensen die antistollingsmiddelen gebruiken, zoals bloedverdunners. Door een vitamine K overschrijding zijn deze middelen niet of minder effectief.

Een vitamine K overschrijding komt alleen voor als je langere tijd hoog gedoseerde supplementen gebruikt. Door voeding kan een vitamine K overschrijding niet ontstaan.

Vitamine K en zwanger

Tijdens de zwangerschap en voor vrouwen die borstvoeding geven is het advies vitamine K Gezondheidsraad niet anders dan voor andere volwassenen. De adequate inname van vitamine K is 70 microgram per dag.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!