Vitamine B6

13 augustus 2020

Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling, vooral bij de afbraak en opbouw van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstoffen voor het lichaam en zijn afkomstig uit eiwitten. Daarnaast is vitamine B6 belangrijk voor het goed functioneren van het immuunsysteem en zenuwstelsel en draagt het bij aan de werking van hormonen, de groei en de bloedaanmaak. Lees in dit artikel informatie over vitamine B6.

Wat is vitamine B6?

Vitamine B6, oftewel Pyridoxine, is een wateroplosbare vitamine. Pyridoxine behoort bij de vitamine B-groep. Dat er een vitamine B-groep bestaat, komt omdat men vroeger dacht dat er één vitamine B bestond, later bleek dit te gaan om meerdere afzonderlijke vitamines en is een vitamine B-groep ontwikkeld.

Je lichaam heeft vitamine B6 nodig voor:

  • de afbraak en opbouw van aminozuren;
  • het goed functioneren van het immuunsysteem;
  • het goed functioneren van het zenuwstelsel;
  • de werking van bepaalde hormonen;
  • een gezonde groei;
  • een goede bloedaanmaak.

Vitamine B6 (Pyridoxine) komt voornamelijk voor in vlees, eieren, vis, volkoren-graanproducten, aardappelen en peulvruchten. In mindere mate komt vitamine B6 ook voor in groenten, fruit, kaas en melk-(producten).

Verschillende vormen Pyridoxine

De chemische naam van vitamine B6 is Pyridoxine, maar het komt ook voor in een net iets andere vorm als Pyridoxal en Pyridoxamine. Deze verschillende vormen van vitamine B6 zijn onderling uitwisselbaar. Uiteindelijk werken ze in het lichaam hetzelfde.

Alle vormen van vitamine B6 worden opgenomen door de darmcellen en omgezet in Pyridoxal. Vervolgens wordt het via het bloed naar de lever vervoerd waar het wordt omgezet in de biologisch actieve vorm Pyridoxalfosfaat. In deze vorm doet vitamine B6 zijn werk in het lichaam.

Vitamine B6 Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad adviseert een aanbevolen dagelijkse inname (ADI) van vitamine B6 per leeftijdsfase per dag:

Leeftijds-categorie Mannen Vrouwen
Baby 0,2 milligram 0,2 milligram
Kind 1-3 jaar 0,4 milligram 0,4 milligram
Kind 4-8 jaar 0,7 milligram 0,7 milligram
Kind 9-13 jaar 1,1 milligram 1,1 milligram
Kind 14-17 jaar 1,5 milligram 1,5 milligram
Volwassenen 18-50 jaar 1,5 milligram 1,5 milligram
Volwassenen 51 jaar en ouder 1,8 milligram 1,5 milligram
Zwangeren 1,9 milligram
Vrouwen die borstvoeding geven 1,9 milligram

Bron: Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad heeft een veilige bovengrens vitamine B6 vastgesteld op 25 milligram per dag.

Het advies vitamine B6 Gezondheidsraad is op te volgen door gezond en gevarieerd te eten. Dan eet je voldoende voedingsmiddelen met vitamine B6.

Vitamine B6 tekort

Symptomen vitamine B6 tekort zijn bloedarmoede, zenuwaandoeningen en een verminderde weerstand. Een tekort vitamine B6 kan bij baby's en zuigelingen leiden tot stuipen. In Nederland komt een tekort aan vitamine B6 zeer zelden voor.

Vitamine B6 overschrijding

Symptomen vitamine B6 overschrijding zijn gevoelloosheid, tintelingen of zenuwpijn in de handen en voeten. Dit wordt ook wel perifere neuropathie genoemd. Deze aandoening komt onder anderen voor als langdurig meer dan 25 milligram vitamine B6 wordt geconsumeerd.

Vitamine B6 en zwanger

Tijdens de zwangerschap en voor vrouwen die borstvoeding geven, wordt geadviseerd in die periode 1,9 milligram Pyridoxine per dag binnen te krijgen.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn e-book Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!