Vitamine B8

10 september 2020

Vitamine B8 speelt met name een belangrijke rol bij de energiehuishouding in je lichaam. Het speelt daarnaast een rol bij de productie van vetzuren. Lees in dit artikel informatie over vitamine B8.

Wat is vitamine B8?

Vitamine B8, oftewel Biotine, is een wateroplosbare vitamine. Biotine behoort bij de vitamine B-groep. Dat er een vitamine B-groep bestaat, komt omdat men vroeger dacht dat er één vitamine B bestond. Later bleek dit te gaan om meerdere afzonderlijke vitamines en is een vitamine B-groep ontwikkeld.

Je lichaam heeft vitamine B8 nodig voor:

  • de energiehuishouding in je lichaam, doormiddel van Biotine haal je energie uit voedsel;
  • de productie van vetzuren;
  • een normale huid;
  • gezond haar;
  • normale werking zenuwstelstel.

Vitamine B8 (Biotine) komt voornamelijk voor in eieren, lever, noten (pinda's), sojaproducten en melk(producten).

Vitamine B8 Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad adviseert een adequate inname van vitamine B8 per leeftijdsfase per dag. Dit is anders dan de aanbevolen dagelijkse inname (ADI) bij de meeste vitamines en mineralen. Dat komt omdat de onderbouwing voor de hoeveelheid vitamine B8 dat je per dag moet binnenkrijgen nog zwak is. Er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om een aanbevolen dagelijkse inname vast te stellen. De adequate hoeveelheid vitamine B8 per leeftijdsfase, per dag:

Leeftijds-categorie Mannen Vrouwen
Baby (0-5 mnd) 4 microgram 4 microgram
Baby (6-11 mnd) 6 microgram 6 microgram
Kind 1-3 jaar 20 microgram 20 microgram
Kind 4-10 jaar 25 microgram 25 microgram
Kind 11-17 jaar 35 microgram 35 microgram
Volwassenen 18 jaar en ouder 40 microgram 40 microgram
Zwangeren 40 microgram
Vrouwen die borstvoeding geven 45 microgram

Bron: Gezondheidsraad

Omdat er geen negatieve gezondheidseffecten bekend zijn van Biotine, heeft de Gezondheidsraad geen veilige bovengrens vitamine B8 vastgesteld.

Het advies vitamine B8 Gezondheidsraad is op te volgen door gezond en gevarieerd te eten. Dan eet je voldoende voedingsmiddelen met vitamine B8.

Vitamine B8 tekort

Symptomen vitamine B8 tekort zijn huidafwijkingen, ontstekingen van de tong, verminderde eetlust, spierpijn, bloedarmoede, moeheid en depresssies.Deze klachten ontstaan alleen bij een langdurig en ernstig tekort en komen zeer zelden voor. Alleen als je veel rauwe eieren eet is het risico op een tekort groter. Rauwe eieren bevatten namelijk Avidine. Deze stof zorgt ervoor dat je geen Biotine meer kan opnemen in je lichaam op het moment van het nuttigen van de rauwe eieren tot het moment de stof uit je lichaam is verdwenen.

Vitamine B8 overschrijding

Vitamine B8 overschrijding is niet schadelijk voor je gezondheid. De Biotine die je op een dag teveel binnenkrijgt, plas je weer uit.

Vitamine B8 en zwanger

Tijdens de zwangerschap en is het advies vitamine B8 Gezondheidsraad niet anders dan die voor volwassen vrouwen die niet zwanger zijn. Vrouwen die borstvoeding geven, wordt geadviseerd in die periode 45 microgram Biotine per dag binnen te krijgen.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn e-book Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!.

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!